czwartek, 7 kwietnia 2011

CZOKLETTCAKE

   
S. wybacz, że nie poczekałam na Ciebie, ale wiem że każda kobieta mi wybaczy za to, że w pewne dni jesteśmy tak samolubne jeśli chodzi o czekoladę ^^  tak, tak mega lepkie, pełne smaku czekolady i wyjątkowo aksamitne w strukturze CZOKLETTCAKE ^^ to antidotum na te dni ;] Jest to ciasto na bazie przepisu na CZEKO KUBKI , poraża kubki smakowe i wszystkie zmysły. Raz spróbowałam i piekę cały czas… ^^


 3 tabliczki ciemnej, gorzkiej czekolady [np. Wedel] (w wersji tanio – studenckiej 1 tabliczka i ja tylko tyle dałam ;D )

2/3 kostki masła

5 jaj

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Czekoladę i masło rozpuszczam w rondelku (najlepiej najpierw masło, a później wrzucam czekoladę bo ona rozpływa się dużo szybciej). Całe jajka ucieram na kremowo z cukrem i wrzucam do tego mąkę, proszek i czekoladową rzekę ;] Mieszam wszystko delikatnie. Blachę na keks wykładam papierem do pieczenia, wlewam dosyć gęstą masę i piekę w temp 175C jakieś 20 minut. Brownie można piec bez proszku do pieczenia i wychodzi wtedy niższe i ma glinianą strukturę. Takie jakie ja upiekłam jest kruche po bokach i lejące się ze środka… ymmmm… ;]






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz